Ontmoeten en delen

Zelfdoding is een ingrijpend verlies

Een dierbare verliezen door zelfdoding betekent dat je leven onherroepelijk verandert. Er is een leven voor en een leven na.

Zelfdoding heeft ingrijpende gevolgen voor de achterblijvers.

Verdergaan met het verlies is zoeken naar houvast en een nieuw evenwicht vinden in je leven. Dit heeft veel tijd nodig.

Antwoorden?

Het zoeken naar en vinden van antwoorden op vragen waarmee je achter bent gebleven is een intens proces. Ook het leren omgaan met het gegeven dat er soms geen antwoorden zijn.

Had ik maar........

Achteraf komen zoveel gedachten terug. Stel dat ik toen dát niet had gezegd. Of: Als ik nu dat juist wél had gedaan. Was het dan anders gegaan? Had ik het echt niet kunnen voorkomen? Hoe ga ik om met mijn vragen, twijfel en gemis?

Raaklijn: in ongedwongen sfeer elkaar ontmoeten

Raaklijn biedt een plek voor nabestaanden na zelfdoding om elkaar in een persoonlijke en ongedwongen sfeer te ontmoeten en te delen wat je raakt.

In het contact met andere nabestaanden kun je steun en (h)erkenning vinden. Ook familie en vrienden, van jou als directe naaste, zijn welkom.

Voel je welkom!

Bijeenkomst 2 juli 2022: speciaal voor jongvolwassenen

Wanneer je je moeder, vader, broer of zus op jonge(re) leeftijd verliest door zelfdoding betekent dat een ingrijpend verlies dat je een leven lang met je mee zal dragen. Hoe geef je vorm aan je leven mét de gevolgen van deze ingrijpende ervaring? 

De Raaklijn bijeenkomst op 2 juli a.s. is speciaal voor jongvolwassenen die dit is overkomen.  

Je staat midden in het leven. Volop bezig met je werk, studie en/of relatie. Net als je vrienden, collega’s of mede-studenten. Alleen leeft er in jou ook nog iets anders: verdriet, je vragen, de rouw, de herinneringen aan wat er gebeurd is, aan wie je bent verloren. Hoe ga je verder met dit grote gemis en verdriet? Wat kan je helpen? Leeftijdsgenoten ontmoeten, die net als jij achterblijven na de zelfdoding van hun moeder, vader, broer of zus, geeft steun en (h)erkenning. 
 
Hoe verweef je het verlies in je leven en blijf je in verbinding met wie je lief is? Je bent welkom bij deze Raaklijn bijeenkomst wanneer je tenminste 18 jaar bent. Ook wanneer je verlies al een poos(je) geleden is. Rouw kent immers geen tijd. Zoals Hetty ten Holt zo mooi verwoordt in haar gedicht:

Met rouw is het

met rouwen is het net
als met leven
niemand leert
je hoe het 
moet
je kunt het 
alleen maar doen

en je mag
je hele leven
oefenen

Deze ochtend zullen Sylvia en Eleni je ontvangen. Eleni (30 jaar) en Sylvia zijn allebei ervaringsdeskundigen. In een mooie lichte ruimte, onder het genot van een kopje koffie of thee is er gelegenheid om over na-bestaan en verdergaan met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen.

Je bent van harte welkom!


 

Algemene praktische informatie

Wanneer

We houden doorgaans zo’n 4 bijeenkomsten per jaar, op de zaterdag van 10 tot 12.30 uur. In Cultuurhuis Schoneveld te Houten. De eerstvolgende is op zaterdag 2 juli 2022.

Werkwijze

We beginnen de ochtend met een nadere kennismaking en daarna is er volop gelegenheid om met elkaar gedachten, gevoelens en ervaringen uit te wisselen. We kunnen maximaal tien gasten ontvangen. 

Kosten

De kosten voor de bijeenkomsten in Houten zijn 25 euro per persoon per keer. Wanneer dit buiten je budget valt, bepaal je zelf wat je kunt missen. Na betaling is je aanmelding definitief. 

Annuleren

Kosteloos annuleren kan tot 3 weken van tevoren. Daarna brengen wij het gehele bedrag in rekening i.v.m. gemaakte kosten. Mochten wij echter vanwege coronamaatregelen, geformuleerd vanuit de overheid, moeten annuleren, dan krijg je het hele bedrag terug.

Adres en bereikbaarheid

Het Cultuurhuis Schoneveld ( Zonnehout 36, 3991 MX Houten) ligt op 5 minuten lopen van het station Houten Castellum. (Via het Houtense pad en het Schoneveldse pad).

Voor wie per auto komt: neem bij de Rondweg de afslag Castellum. Er is volop ruimte om bij het Cultuurhuis (gratis) te parkeren. 

Cultuurhuis Schoneveld