Kijken

Op de website van de Levenseindekliniek kun je een overzicht van documentaires vinden rondom zowel euthanasie als zelfdoding.

Bij een aantal staat een link zodat je direct bij de uitzending komt. Enkele aanraders:

Mag ik dood?

Moeders springen niet van een flat

Ik laat je gaan

Een onvergetelijk afscheid

‘De onbegrijpelijke dood van Mitchel’ is een documentaire over de 21-jarige Mitchel Winters die een einde aan zijn leven maakt door politiekogels. Wat bracht hem daartoe? Regisseur Wytzia Soetenhorst maakte een krachtige, dynamische en bij vlagen zoekende terugblik op zijn leven en dood, verteld door familie, vrienden en betrokkenen. En schept daarmee een beeld van een jongen voor wie het leven in onze samenleving wellicht een maatje te groot was.

Op Netflix is de documentaire ‘EVELYN’ te zien, gemaakt door Orlando von Einsiedel. 

Zijn broer Evelyn wilde dokter worden, leed aan schizofrenie en pleegde zelfmoord. Hij was 22.

Zijn dood is geen onderwerp van gesprek in het gezin. Zijn naam valt zelden, gehuild om het gat dat is geslagen wordt er bijna nooit. Er wordt vooral verbeten doorgeleefd. Hoe kun je ook nog samen zijn als ieder vastzit in zijn eigen verdriet?

Orlando organiseerde een wandeltocht.

Door uitgestrekte heidevelden en over heuvels, langs paden die Evelyn bewandelde en meertjes waarin ze samen zwommen. Orlando, zus Gwen en broer Robin doen het hele stuk, hun (gescheiden) ouders en enkele vrienden haken onderweg aan en af. Alles wordt gefilmd. Meer dan over Evelyn gaat Evelyn over de achterblijvers. Over hoe je doorgaat als je kind of je broer dood is, en hoe wonden met de jaren kloven kunnen worden. En dat je altijd moet blijven praten, óók als alle betrokkenen gespecialiseerde zwijgers zijn.

DOODZONDE - Zelfmoord is nooit alleen - Julia von Graevenitz en Menno Visser
Op 10 september 2020, Wereld Suïcide Preventie dag, werd het boek Doodzonde gepresenteerd van Julia von Graevenitz en Menno Visser. Daaraan gekoppeld vond een talkshow plaats van Studio Noodzaak, die terug te kijken is op YouTube

HUMAN heeft de afgelopen jaren zes verhalen over zelfdoding en preventie gemaakt. Vanwege 10 september, de Wereld Suïcide Preventie dag, heeft HUMAN deze zes opnieuw onder de aandacht gebracht.

De moeder van Milou Gevers heeft een einde aan haar leven gemaakt. Zij heeft de documentaire “Waarom bleef je niet voor mij?” gemaakt, waarin zij kinderen aan het woord laat die ook een ouder zijn verloren door zelfdoding. 

Op Youtube kun je een introductie zien op deze documentaire. Milou vertelt hierin over de taboes waar nabestaanden mee te maken krijgen. In de hoop zo een bijdrage te leveren aan het doorbreken ervan. Want praten, eerlijk zijn over wat er gebeurd is, zeker ook met kinderen, is ontzettend belangrijk.

Op NPO Start kun je de documentaire in zijn geheel zien. 

waarom bleef je niet voor mij?
Trailer: Waarom bleef je niet voor mij?

In Nederland denken jaarlijks meer dan 400.000 mensen aan zelfdoding en 1800 mensen maken ook daadwerkelijk een einde aan hun leven. Dat zijn er ongeveer vijf per dag. Patrick Lodiers volgt in de documentaire Leven voor de dood vijf mensen met suïcidale gedachten, die zich openstellen en hem een kijkje geven in hun hoofd. 

Te zien op NPO Start.