Schrijven en rouw

Schrijven

Schrijven over verlies door zelfdoding, kan helpen om in de kluwen van emoties enig houvast te vinden.

Leven met een nieuwe werkelijkheid

Verder leven na een groot verlies, vergt van je dat je je moet gaan verhouden tot een nieuwe werkelijkheid. Hoe onmogelijk en ver weg die ook lijkt. 

Dat geldt zeker wanneer het gaat om verlies door zelfdoding: het onomkeerbare dat zo diep voelbaar is, het onbevattelijke en het scala aan moeilijk benoembare emoties die zo door elkaar heen kunnen lopen.

Je eigen weg

Wanneer verdriet zich een uitweg zoekt, maar niet goed weet hoe of waar naartoe, kan schrijven helpen om hierin een eigen weg te vinden.

Je eigen verhaal

Concrete schrijfopdrachten, die voortvloeien uit jouw eigen verhaal laten je woorden vinden (zelfs al heb je geen enkele schrijfervaring), die je helpen en ondersteunen in je onmacht en verdriet.

Praktische informatie

Mariken

De schrijfsessies worden door mij, Mariken Ploos van Amstel, gegeven. Ik begeleid sinds 1984 mensen bij allerlei vragen over leven en werk met schrijven als belangrijkste middel. Sinds 2008 gaat dit vooral om rouw en verlies. Op de website van mijn bureau De Wilde Zwaan is meer informatie over mij en mijn activiteiten te vinden. 

Werkwijze

Schrijven kun je individueel doen of samen met iemand anders. 

Verlies wordt vaak verschillend ervaren. Schrijven, samen met je partner, een vriend(in) of familieleden, kan verbinden in gemeenschappelijk verdriet. 

Door samen over je verlies te schrijven kun je elkaar soms makkelijker bereiken dan erover te praten. 

De ervaring leert dat na een drietal bijeenkomsten de behoefte ontstaat om weer zelf verder te gaan. Maar meer of minder kan altijd; je houdt hierin zelf de regie.

Kosten

Mijn voorstel voor je bijdrage is € 25,00 per bijeenkomst (wanneer je alleen komt). Je kunt dit bedrag zelf aanpassen. 

Kom je met anderen samen dan denk ik aan € 37,50 per bijeenkomst. 

Locatie: in Utrecht of bij jou thuis

De bijeenkomsten kunnen in Utrecht plaatsvinden of bij jou thuis.