Schrijven en rouw

Schrijven

Schrijven over rouw en verlies door zelfdoding, kan helpen om in de kluwen van emoties enig houvast te vinden.

Leven met een nieuwe werkelijkheid

Verder leven na een groot verlies, vergt van je dat je je moet gaan verhouden tot een nieuwe werkelijkheid. Hoe onmogelijk en ver weg die ook lijkt. 

Dat geldt zeker wanneer het gaat om verlies door zelfdoding: het onomkeerbare dat zo diep voelbaar is, het onbevattelijke en het scala aan moeilijk benoembare emoties die zo door elkaar heen kunnen lopen.

Je eigen weg

Wanneer verdriet zich een uitweg zoekt, maar niet goed weet hoe of waar naartoe, kan schrijven helpen om hierin een eigen weg te vinden.

Je eigen verhaal

Concrete schrijfopdrachten, die voortvloeien uit jouw eigen verhaal laten je woorden vinden (zelfs al heb je geen enkele schrijfervaring), die je helpen en ondersteunen in je onmacht en verdriet.

Praktische informatie

Mariken

De schrijfsessies worden door mij, Mariken Ploos van Amstel, gegeven. Ik begeleid sinds 1984 mensen bij allerlei vragen over leven en werk. Sinds 2008 betreft dit vooral rouw en tegenwoordig ook, door eigen ervaring, rouw na zelfdoding. 

Ik werk zowel individueel als met groepen.

Schrijven is een instrument waar ik veel vertrouwen in heb. Diep in onszelf liggen vaak inzichten en antwoorden opgeslagen, die schrijvend tevoorschijn kunnen komen. De taal van beelden is vaak krachtig en verrassend. 

Werkwijze

In een eerste vrijblijvende bijeenkomst maken we kennis met elkaar en met mijn manier van werken. Wanneer je besluit om door te gaan, maken we een eerste afspraak.

Doorgaans kom je met drie bijeenkomsten al een heel stuk verder. Maar meer of minder kan natuurlijk altijd. Je houdt zelf de regie over de frequentie van de bijeenkomsten en de gewenste tussentijd. Mijn ervaring is dat je zelf het beste aanvoelt wat goed voor je is. 

Richtprijs

De richtprijs per bijeenkomst van een uur is 25 euro. Kun je dit niet missen, dan bepaal je zelf wat je betaalt. 

Locatie: Utrecht, bij jou thuis of via Skype

De bijeenkomst vindt in Utrecht plaats, maar wanneer je dat plezieriger vindt kan het ook bij jou thuis. Buiten een straal van 15 km van Utrecht bereken ik wel reiskosten (0,19 cent per km). 

Een derde mogelijkheid is dat de bijeenkomsten via Skype plaatsvinden.